BÉKE UTCAI ÓVODA "Béke szigete"

Két dolgot adjon az ember a gyerekeinek útravalóul: gyökereket és szárnyakat.


logonkm.jpg

 hqdefaultm.jpg

 

A rohanó világban fontos, hogy legyen egy kis sziget, mely biztonságot, nyugalmat és derűt sugároz, ilyen a mi óvodánk!

A lakótelep közepén álló intézményünk minden irányból jól megközelíthető. Épületünk belső tere egyszerű ízlésességgel kialakított, amelyet sok zöld növénnyel igyekszünk barátságossá tenni. Csoportszobáinkban tevékenységre buzdító tárgyakkal és játékokkal biztosított a gyermekek életelemét jelentő szabad játék, udvarunk a játékos mozgáslehetőség sokféleségét kínálja.

 

  Valljuk, hogy biztonság és szeretet nélkül kisgyermek nem nevelhető

Nevelésünk alapja: a gyermekek életkori sajátosságainak alapos ismerete, a jó tulajdonságok kiemelése.

Célunk: önbizalommal rendelkező, törekvő, egészséges, önálló, alkotó ember nevelése.                                                                             Mindezeket nem tiltásokkal, hanem értelmes a gyermekekkel közösen kialakított szabály- és szokásrendszerrel, sok-sok szeretettel igyekszünk elérni!

Meggyőződésünk: minden kisgyermeknek joga van egyenlő esélyekkel indulni, akkor is, ha egyéni adottságaik alapján sajátos nevelési igényűnek mondható. A családokkal együttműködve, nyitott (család modellt követő) vegyes életkorú csoportjainkban nevelődő gyermekek személyiségfejlődését 8 óvó néni mellett 4 szakképzett dajka segíti. Munkánkkal szeretnénk elérni, hopgy a mi óvodánkban nevelődő kisgyermekek minél több, életre szóló élménnyel gazdagodva ismerjék meg az őket körülvevő csodálatps világot. Meséinkkel minden nap szeretnénk elvarázsolni őket az ,,Óperenciás tengeren túlra", mert a MI ÓVODÁNK egy kis mesesziget a város forgatagában. Odafigyelő gondolkodással ösztönözzük a játszótársi, baráti kapcsolatok kialakulását. A szülők igényük, idejük függvényében, előzetes megbeszélés alapján az év bármely napján bepillanthatnak óvodánk életébe. 

 

Intézményünk nevelési programjának sajátosságai

Óvodánkban már több éve működött hagyományőrző munkacsoport, mivel pedagógiai munkánk során egyre inkább azt tapasztaltuk, hogy a városi gyermekek nem igazán ismernek mást, mint a lakótelepi játszótereket,  a televíziót és a számítógépet. A napi megélhetésért zajló hajszában, rohanásban lelki és szellemi értékek vesznek el. A nagyváros lüktető élete, felfokozott életritmusa eltüntette vagy átalakította a régi szokásokat. A gyermekek is egyre fáradtabbak, ingerlékenyebbek, kevés időt töltenek az óvodán kívül igazi gyermeki játékkal. A külföldi játékszerekhez szokott, külföldi rajzfilmeken, számítógépes játékokon felcseperedő kicsikkel egy  merőben más, régi hagyományokon nyugvó életszemléletet ismertettünk meg. Kezdeti útkeresésünket rövid időn belül siker koronázta. Óvodásaink és szüleik rendkívül kedvezően fogadták megváltozott, új színekkel gazdagodott óvodai életünket. Ennek szellemében módosítottuk programunkat, melynek címe:

 

,,Bújj, bújj zöld ág" 

 

Óvodai nevelés a jeles napok tükrében

 

Hogyan nevelhetünk jóravaló gyermekeket? Mivel tegyük hatékonyabbá nevelői céljaink elérését? Tisztában vagyunk azzal, hogy nem lehetünk világmegváltók, mégis igen sokat tehetünk a tisztességes, kiegyensúlyozott, értékeket becsölő emberek neveléséért.

 

,,A gyökerek persze nem látszanak, de tudod, azok tartják a fát!"

 

Csak a gyökértelen fát dönti ki a szél, mert minél izmosabb, erősebb gyökérrel kapaszkodik a talajba, annál ellenállóbb az időjárás viszonytagságaival szemben, Az ember is valahogy így lesz jóravaló, ha gyermekkorában hozzájut az élet éltető nedveihez. Úgy gondoljuk, hogy nekünk óvónőknek feladatunk egy sajátosan magyar nevelési rendszer kidolgozása, amelynek az itthoni értékek szolgálnak mintának. Így avatjuk be a gyermekeinket az esztendő és az emberélet nevelő-növelő változásaiba. A népi kultúra átadása során a gyermekek természetes megnyilvánulásaira építve tudatosan közvetítjük, átörökítjük az örök emberi értékeket. A szülőföld így óvodásainknak egyre többet jelent, hiszen életre szóló élményekkel kapcsolódnak hozzá. A népmesék, népdalok, népi mondókák,  a régi szokások, népi játékok felelevenítésével a gyermekek közvetlenül válnak részeseivé a hagyományokon alapuló vidám szórakozásnak és ismeretgyűjtésnek. Hagyományörző nevelésünk során a jeles napokhoz kapcsolódóan olyan világot tárunk gyermekeink elé, ami eddig ismeretlen volt számukra. Csak néhányat kiemelve, ilyen például a Mihány napi vásár, a szüret, a Márton napi lakomázás, betlehemezés, pünkösdölés stb. Mindez azért fontos, mert ebben az életkorban átélt élmények, kialakuló személyiségjegyek meghatározóak, végikísérik az egész életüket. Különösen jelentős ez a szürke, sivár, embert elidegenítő városi környezetben. A gyermekek megismerő tevékenységét érzelmeik vezénylik, ezért az érzelmi élet óvodáskorban meghatározó. Az óvodánkban dolgozó felnőttekből áradó hitelesség, őszinteség, derű, kíváncsiság, rácsodálkozás képessége modellértékű a gyermekek számára, pozitív hatású az érzelmi - értelmi fejlődésükre. Már kicsi kortól megismertetjük óvodásainkat ezzel a csodálatos világgal, kihasználva közösségteremtő, emberformáló lehetőségeit, amely által a közösségi érzésük, erkölcsi kultúrájuk, anyanyelvi ismereteik gazdagodnak, pozitív irányban fejlődnek.

Hitvallásunkat legjobban Kodály Zoltán gondolata fejezi ki:

,,A mag el van vetve. Nem kell más, csak a szeretet és a békesség májusi esője, hogy kalászba szökjön."

Reméljük ismertetőnk felkeltette érdeklődésüket óvodánk iránt!

 

                    Szeretettel várjuk Önöket, várjuk leendő kisgyermekeinket!

 

 

 

Az óvoda teljes alkalmazotti közössége    

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 44
Tegnapi: 25
Heti: 104
Havi: 453
Össz.: 45 758

Látogatottság növelés
Oldal: NÉPHAGYOMÁNYÖRZŐ PROGRAMUNK
BÉKE UTCAI ÓVODA "Béke szigete" - © 2008 - 2019 - bekeovoda.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »